Snabb leverans
Returrätt 30 dagar
Enhetsfrakt 79 kr Just nu fri frakt vid köp över 599 kr!
cart
Varukorg

Så får du rätt mått på Gardinerna!


Hur långa ska gardinerna vara, är en av de vanligaste frågorna vi får om gardiner. Vi hoppas att denna guide ska hjälpa dig att svara på alla frågetecken kring hur du mäter både längd och bredd på dina gardiner!

 

Så mäter du längden på dina nya gardiner: 

För att mäta höjden på gardinen behöver du bestämma om gardinerna ska sluta strax, fler centimeter ovanför golvet, nudda golvet eller släpa i golvet. I den här guiden väljer vi att beskriva hur du mäter för att få en gardinlängd som slutar strax ovanför golvet!

Vid takskena - mäter du din takhöjd, alltså från golv till tak.

Vid väggmonterad skena - mäter du från golv till ovankant på skenan som du satt upp på önskad höjd.

Du behöver göra ett avdrag på takhöjdsmåttet vid takskena för att gardinen i slutändan ska kunna hänga fritt. Först drar vi bort 1 cm i marginal, sedan några cm ytterligare beroende på vilken skena och krok du har eftersom det påverkar exakt hur långt ned från taket gardinen kommer hänga. 

 

Avdrag mått med Gardinskena 100cm

Fingerkrok hög fattning (öglekrok): dra bort totalt 2cm

Rynkbandskrok: dra bort totalt 2cm

Eftersom fingerkrok med låg fattning (glidkrok) lyfter upp gardinen så att den hamnar i ovankant på skenan behöver vi inte göra avdrag. Denna krok går endast att använda på väggmonterad skena.

Skulle du använda dig av andra gardinskenor än den vi säljer kan det skilja med hur många centimeter just den skenan bygger. Då bör du mäta hur hög din gardinskena är hemma och dra bort de centimetrar som du får fram. Avdragen ovanför är beräknade endast på den gardinskena vi säljer.

 

Har du ytterligare frågor om de olika gardinupphängningarna kan du läsa vår stora Gardinguide här!

 

Vid gardinstång - mäter du från golv till ovankant på stången som du satt upp på önskad höjd.

När du använder dig av en stång kommer du endast kunna hänga upp gardinen med en kanal eller med hjälp av öglorna på ett multiband som bildar en kanal. Därför kommer gardinen börja från toppen av stången. Vi syr alltid multibandet högst upp på gardinen utan rynkhuvud. Därför behöver du inte dra bort någon extra centimeter för marginal. Men om du tänkt använda ringar med nypa som upphängningsmetod istället för kanal behöver du göra ett avdrag för dem. 

 

Avdrag mått med Gardinstång

Ringar med nypa: Dra bort totalt 4,5cm

 

När du gjort bortdraget har du ditt slutgiltiga mått! För att enkelt beställa gardinsömnad hem går du då endast in på det tyg du önskar och klickar på "välj sömnad". Där kan du då skriva in det här måttet du precis mätt fram, hur många gardiner du vill att vi syr upp och vilket typ av gardinband du önskar!


Så mäter du bredd på dina nya gardiner:  

Vi börjar med bredden på gardinen. En enkel gardinlängd brukar ha ett standardmått mellan 130-140cm och en dubbel längd 260-280cm. En bra grundregel är att först tänka gardinen helt slät, utsträckt. Har man ett tyg som är 2m bredd brukar gardinen i slutändan bli hälften så stor vid fönstret när man ger den veck eller vågor. 

Vid beställning av vårt sömnadsalternativ kan vi endast erbjuda den bredd ursprungstyget har i vårt lager, vanligen vid enkel bredd 140cm och vid dubbel bredd 280cm. Såklart fållar vi sidorna, vilket gör att gardinen i slutändan blir 134cm (enkel bredd) eller 274cm (dubbel bredd). 

Har du en bredare vägg går det givetvis bra att hänga flera gardinlängder bredvid varandra! Då kan vi tipsa om att använda dragstav för att enkelt kunna dra gardinerna i sidled.
Vill du läsa mer om villkor, vad som ingår i gardinsömnader eller priser på de olika alternativen kan du klicka här!

 

Information om alla våra olika gardiner!

 

Ett par nya gardiner kan förändra känslan i rummet på ett ögonblick. Hos oss hittar du veckbandslängder, multibandslängder, öljettlängder, kanallängder, gardinkappaor, panelgardiner och gardiner med dolda hällor. Mörkläggningsgardiner, skira gardiner, linnegardiner och sammetsgardiner. Det ska finnas något för alla rum och stilar. Numera kan du även anlita oss att sy upp måttbeställda gardiner som passar just dina mått där hemma eller på kontoret!

 

Multibandslängd

En multibandsgardin kan du hänga på många olika sätt. Med fingerkrokar, rynkbandskrokar eller direkt på gardinstången med hällband eller genom kanalen. Supersmart tycker vi, då det inte ska spela någon roll vilken gardinstång eller takskena du har hemma när du förnyar med gardiner från Ohlssons.

Här hittar du våra Multibandslängder >>

 

Veckbandslängd

En klassisk gardinmodell. På baksidan av längden sitter ett veckband, där placeras fingerkrokar vid upphängning. Veckbandslängder har snyggt fall och passar framförallt i vardagsrum och sovrum. Veckbandet har smala "fickor" eller fållor där fingerkrokar träs in för upphängning av gardiner. Antal veck på gardinen regleras med placeringen av fingerkrokarna.

Här hittar du våra Veckbandslängder >>

 

Kanallängd

En kanallängd har en sydd kanal där gardinstången träs in. Ibland har kanallängden två kanaler. Det vanligaste är då, att trä in stången i den nedre kanalen. Det tyg som därigenom hamnar ovanför stången, kallas rynkhuvud. En kanallängd kan sys i nästan alla sorters tyger. Det kan göras kort eller lång. Låt rummet avgöra valet!

 

Öljettlängd 

Öljett är en hålförstärkning av metall eller plast. Öljettlängden har stora öljetter fastsatta i ovankanten. Öljettgardinen träs direkt på gardinstången och tyget böljar i vackra vågor. Det ger ett snyggt och stilrent intryck. Öljettgardiner är lätta att dra för och kan med fördel sys i stadiga gardintyger. Ett draperi gör sig mycket bra med öljetter!

 

Panelgardin

Gardinpaneler eller gardinvepor, är smala raka längder ofta i bredden 45-60cm. De säljs vanligen i par. Panelgardiner ska hänga helt slätt, utan att rynkas eller veckas. De kan täcka hela fönstret eller endast som en sidogardin. Kombinera gärna en mönstrad panel med en eller flera enfärgade paneler. Det är enkelt att skapa en egen stil md panellängder! Våga prova starka färger!

 

Gardinkappa

Kappa är en kort gardin som hängs i överkant på hela fönstret. De är vanligen ca 50cm höga och kan ha kanal eller veckband. Öljetter passar också till en gardinkappa. Hissgardin är från början en idé från 1700-talet. Nu finns den i modernare varianter. I vårt sortiment hittar du både färdigsydda gardinkappor med multiband eller kanal samt gardinkappor på metervara. Här hittar du alla Gardinkappor >>

 

Hissgardin

Hissgardinen passar i alla typer av rum, ensam eller i kombination med gardinlängder. Att sy en hissgardin är inga större problem, det som kan vara lite knepigt är hur snörena till hissfunktionen ska träs. Valet av tyg gör det slutgiltiga resultatet! Det går bra att välja allt från tunna transparenta tyger till mer täta, färgglada mönstrade gardintyger. Är du intresserad över att sy en egen hissgardin kan du kika in vår gratis guide på tygbloggen.se >>

 

Mörkläggningsgardiner

Våra mörkläggningsgardiner och mörkläggande tyger har en teknisk väv i tre skikt där mellanskiktet (i vissa fall, yttre skiktet) är ett spärrskikt. Sun-out stänger ute ljus till 95%. Hos oss finns Sun out-tyger i olika färger och kvaliteter. I fönstret kan man använda enbart mörkläggningsgardiner eller en kombination av vanliga gardiner och mörkläggningsgardiner, vanligt förekommande på ex. hotell. Det finns även möjlighet att fodra sina vanliga gardiner med mörkläggande tyg. Det kan vara för att man vill stänga ute ljus och ljud, eller helt enkelt för att man tycker baksidan är mindre snygg och behöver döljas. Till gardinfoder används enfärgade tyger, gärna en poplin i bomull och polyester. Vill du ha ett mer mörkläggande tyg finns det även ett sådant man kan fodra med! 

 

Här hittar du våra Mörkläggningsgardiner >>

 

Här kan du läsa mer om våra sömnadsalternativ!