Snabb leverans
Returrätt 30 dagar
Enhetsfrakt 79 kr Just nu fri frakt vid köp över 599 kr!
cart
Varukorg

Miljömärkningar

Ekologiska färger - färgat med ekologiska färger som är skonsamma mot hud och hälsa men tyget är inte ekologiskt.

Ekologiska tyger - GOTS märkt när det lämnar fabriken men då tyget klipps i mindre bitar innan det kommer till återförsäljaren får det inte vara märkt med GOTS längre.

GOTS - ekologiskt odlade textilfibrer & ekologiskt färgning och den omfattar såväl ekologiska som sociala krav.

Öko-Tex - en märkning av produkten som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Man har minimerat användningen av kemikalier i alla led av produktionen.

 

Möbeltyger

Vi på Ohlssons har lång erfarenhet av att sälja Möbeltyger!
Vi har ett brett sortiment, med Möbeltyger från mjuk sammet till sträva tyger med grov struktur i både mönstrat och enfärgat.

Möbeltyger passar till så mycket mer än att endast klä om möbler. Draperier, kuddar och sänggavlar gör sig mycket bra i möbeltyger, för att ge några exempel. Om du vill klä om en hel soffgrupp eller endast en liten pall, spelar ingen roll, vi har tyget som passar!

Martindale
Möbeltyger är märkta med Martindale, förkortas MD. Vad är då det? 
Martindale är ett mått på hur tåligt ett tyg är, dvs hur mycket nötning det tål. Ett tygs Martindale-värde anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyger utan att några trådar gått av. Desto högre Martindale-värde ett tyg har, desto tåligare mot nötning är det.
Till möbler i hemmiljö rekommenderas ett möbeltyg med ett Martindale på minst 15 000 varv. Om tyget ska användas till möbler i offentlig miljö rekommenderas 30 000 MD. För att ett tyg ska få kallas Möbeltyg hos oss ska det klara 15 000MD men många av våra tyger har mycket högre MD, upp till 120 000. Våra Möbeltyger är därför jämförbara med de tyger som används i den stora möbelindustrin!

Kemtvätt
Tvättrådet på många möbeltyger är kemtvätt. Ofta består möbeltyger av flera olika materiel, för att göra dem slitstarka. Ett möbeltyg är mycket mer tåligt mot smuts än ex. ett vanligt bomullstyg. Skulle olyckan ändå vara framme, och tyget inte kan tas loss, kan man använda möbeltvätt

Gardiner

Veckbandslängd
Veckbandslängden är en klassisk gardinmodell. På baksidan av längden sitter ett veckband, där placeras fingerkrokar vid upphängning. Veckbandslängder har snyggt fall och passar framförallt i vardagsrum och sovrum. 

Kanallängd
En kanallängd har en sydd kanal där gardinstången träs in. Ibland har kanallängden två kanaler. Det vanligaste är då, att trä in stången i den nedre kanalen. Det tyg som därigenom hamnar ovanför stången, kallas rynkhuvud. En kanallängd kan sys i nästan alla sorters tyger. Den kan göras kort eller lång. Låt rummet avgöra valet!

Öljettlängd
Öljett är en hålförstärkning av metall eller plast. Öljettlängden har stora öljetter fastsatta i ovankanten. Öljettlängden/gardinen träs direkt på gardinstången och tyget böljar i vackra vågor. Det ger ett snyggt och stilrent intryck. Öljettgardiner är lätta att dra för och kan med fördel sys i stadiga gardintyger. Ett draperi gör sig mycket bra med öljetter.

Hanklängd
Hanklängd, eller hängselgardin, har hankar där stången träs in. Det ger ett luftigt intryck.  Hankländer sys med fördel i tunna tyger. Hankarna kan även vara knytband som knyts runt stången. Passar i alla rum.

Gardinpaneler
Gardinpaneler, eller gardinvepor, är smala raka längder. De säljs vanligen i par. Panelgardiner ska hänga helt slätt, utan att rynkas. De kan täcka hela fönstret eller endast som sidogardin. Kombinera gärna en mönstrad panel med en eller flera enfärgade paneler. Det är enkelt att skapa en egen stil med paneler. Våga prova starka färger!

Kappa
Gardinkappa är en kort gardin som hängs i överkant på hela fönstret. De är vanligen ca 50cm höga och kan ha kanal eller veckband. Öljetter passar också till en gardinkappa.

Hissgardin
Hissgardin är från början en idé från 1700-talet. Nu finns den i modernare varianter. Hissgardinen passar i alla typer av rum, ensam eller i kombination med gardinlängder. Att sy en egen hissgardin är inga större problem, det som kan vara lite knepigt är hur snörena  till hissfunktionen ska träs. Valet av tyg gör det slutgiltiga resultatet!  Det går bra att välja allt från tunna transparenta tyger till mer täta färgglada mönstrade gardintyger.  

Mörkläggande gardintyg
Det finns speciella tyger som är mörkläggande, så kallade Sun-out.
Sun-out är en teknisk väv i tre skikt, där mellanskiktet är ett spärrskikt. 
Sun-out stänger ute ljus till 95%. Hos oss finns Sun-out-tyger i olika färger och kvaliteter.  I fönstret kan man använda enbart mörkläggningsgardiner eller en kombination av vanliga gardiner och mörkläggningsgardiner, vanligt förekommande på ex hotell.

Fodra gardiner
Ibland vill man fodra sina gardiner. Det kan vara för att man vill stänga ute ljus och ljud, eller helt enkelt för att man tycker baksidan är mindre snygg och behöver döljas. Till gardinfoder används enfärgade tyger, gärna en poplin i bomull och polyester.

Veckband
Veckband är ett band med smala "fickor" där fingerkrokar träs in för upphängning av gardiner. Antal veck på gardinen regleras med placeringen av fingerkrokarna. Veckband sys fast i gardinens ovankant. 

Fingerkrokar
Fingerkrok är ett samlingsnamn för glidkrok och öglekrok. Krokens "fingrar" sticks in i veckbandets smala fickor. Glidkrok har kroken på mitten och är avsedd att hängas i ett glid i en gardinskena. Öglekrok har kroken i kanten. Öglekroken passar till upphängning av gardiner i gardinringar (tyget centreras under ringen) eller i takskena. Öglekrok kan även hängas direkt över en platt gardinskena.

Fålla
Färdigsydda gardiner säljs ofta i hel längd, för att längden ska kunna avpassas direkt på plats. Vill man inte sy upp fållen, så finns det "fållfix". Fållfix är ett praktiskt fållband som man lägger i fållen och pressar ihop. Snabbt och enkelt!